Tien jaar geleden opende Hare Majesteit Koningin Máxima de deuren van de nieuwe kaasmakerij, ‘de Nieuwe Tijd’ in de Beemster. Een ambitieus project waarmee CONO Kaasmakers een belangrijke stap naar de toekomst zette. Sindsdien hebben we onszelf keer op keer uitgedaagd om te innoveren en het aanbod te verbeteren, met als resultaat een unieke positie in de zuivelmarkt en uiteraard de lekkerste kaas.
Inmiddels staat de nieuwe kaasmakerij alweer 10 jaar in de Beemster polder, een mooi moment om even terug te kijken. Het begon allemaal in 2008 met het ontwerp van de kaasmakerij ‘De Nieuwe Tijd’. Het nieuwe pand moest natuurlijk binnen het karakteristieke polderlandschap passen, welke ook nog eens UNESCO werelderfgoed is. En dat is gelukt, het gebouw past perfect in het landschap, met lange, rechte lijnen en zoveel mogelijk gemaakt van duurzame materialen. Niet alleen over het ontwerp is flink nagedacht, hergebruik van restwarmte, energiebesparing en reductie van waterverbruik is hierin ook meegenomen.
Opening door Koningin Máxima
Waar meer dan 110 jaar kaas was gemaakt in ‘De Tijd’, de bestaande kaasmakerij, kon er met de oplevering van het pand in 2014, worden gestart met het maken van de eerste kaas in de ‘nieuwbouw’. Dit gebeurde onder grote belangstelling op vrijdag 27 juni 2014. We waren zeer vereerd dat de officiële opening van de nieuwe kaasmakerij ‘De Nieuwe Tijd’ door Hare Majesteit Koningin Máxima, op 13 november 2014 plaatsvond.
Smaak op de eerste plaats
Met pekel, die meer dan 100 jaar oud was en naar de nieuwe kaasmakerij was verplaatst, werden vanaf dat moment wekelijks kazen gemaakt. Een proces van leren en finetunen, want de kwaliteit en smaak van de kazen moest gelijk blijven. Dit gebeurde kleinschalig. Het maken van de kaas zou pas worden overgezet, als de kwaliteit, smaak en smedigheid gelijk was aan de bestaande kaasmakerij. Met daarbij ook de uitdaging dat dit voor alle leeftijden kaas, die natuurlijk rijpen, gelijk zou blijven, van jong tot extra oud.
De laatste kaas in de oudbouw
In de loop van 2016 was het tijd om het maken van de kazen volledig te verschuiven naar de nieuwe kaasmakerij. Op 2 september 2016 werd de allerlaatste kaas in de oude kaasmakerij geproduceerd, waarna alles over ging naar het nieuwe pand.
Zo is er een kaasmakerij neergezet die duurzaam is en waar nog steeds de lekkerste kaas wordt gemaakt. Daar zijn we in de Beemster natuurlijk ontzettend trots op. Positief voor toekomstige generaties.