Bij CONO Kaasmakers geloven we in samenwerking voor een duurzame toekomst. Aan deze gezamenlijke ambitie werken wij met onze partners, van koeienbek tot winkelrek. Onze collega Tijs Roeland, verteld aan de NZO hoe de hele kaasketen, van melkveehouderij tot winkel, samenkomt om impact te maken.
In het proces van kaas maken, willen wij met onze partners de footprint van kaas verkleinen. Dit doen wij door per saldo een positieve impact te realiseren. Bijvoorbeeld door meer energie op te wekken dan dat we verbruiken. Of de positieve bijdrage die onze leden melkveehouders leveren door mee te doen aan het Caring Dairy programma. Iedere stap die we zetten is er weer een. In de kaasmakerij kijken we continu naar manieren om efficiënter met energie om te gaan en restwarmte te gebruiken. Daarnaast willen we van het gas af en overstappen naar meer duurzame bronnen van energie.
Roeland is manager innovatie en techniek bij CONO en houdt zich met deze vraagstukken en bezig: “Als kleine boerencoöperatie bestaan we al meer dan 120 jaar. Voor ons gaat het erom een duurzame toekomst te creëren voor onze omgeving, alsook voor onze melkveehouders, onze medewerkers en de consument. Dat vinden lokale overheden ook belangrijk. Zo zien we dat terug in onze samenwerking met de gemeente en de provincie. Met Beemster kaas zetten we de regio op de wereldkaart. Mede daarom denkt de regionale overheid constructief met ons mee.”
Zo verbinden we de schakels in de zuivelketen en dragen we samen verantwoordelijkheid voor mens, dier en milieu. Duurzaamheid vraagt om samenwerking. Door onze krachten te bundelen, maken we het verschil. Lees hier het hele artikel van NZO over hoe we samenwerken aan een duurzamere toekomst: Verduurzamen doet CONO Kaasmakers samen met partners: van koeienbek tot winkelrek | Nederlandse Zuivel Organisatie.