CONO melkveehouders klaar voor het voorjaar

Met de komst van het voorjaar breekt een bijzonder moment aan voor veel melkveehouders: de weidegang. De dag waarop de koeien voor het eerst weer de wei in gaan, is een feestelijk moment en vraagt ook om een zorgvuldige voorbereiding. CONO-melkveehouders Bart Klaver uit Hensbroek, Frank Heeman uit de Beemster en Gerrit Wermink uit Ommen zijn al volop bezig om alles in gereedheid te brengen. Van het bemesten van de weilanden tot het afzetten van het land: alles moet op orde zijn voor een succesvolle start van het weideseizoen.

Een vruchtbare start
Om de koeien een voedzame en gezonde weide te bieden, is het belangrijk dat het grasland goed wordt voorbereid. Bart Klaver is druk bezig met het uitrijden van kunstmest: “Een goede start is het halve werk. Afgelopen augustus hebben we al een nieuw betonpad aangelegd welke ervoor zorgt dat de koeien straks schoon het land kunnen bereiken. Hoe schoner de koe, hoe schoner het gras. Door op tijd te bemesten, zorg ik ervoor dat het gras optimaal kan groeien en de koeien straks volop kunnen grazen”. Daarnaast gebruikt Klaver nog een wiedeg welke de toplaag bewerkt, onkruid verwijdert, zodat er meer zuurstof bij het gras kan komen. Naast de groei van het gras is ook de afrastering een belangrijk aandachtspunt. Frank Heeman besteedt veel tijd aan het plaatsen en controleren van schrikdraad: “Het is voor mij belangrijk dat de koeien veilig de wei in kunnen. Goed werkend schrikdraad is essentieel en zorgt ervoor dat ze binnen het weiland blijven en niet in de sloot terecht komen.”

Bart Klaver uit Hensbroek: “Ik zorg ervoor dat het gras optimaal kan groeien.”

Frank Heeman, Beemster: “Het is voor mij belangrijk dat de koeien veilig de wei in kunnen.”

Uitdagingen voor veehouders
Hoewel de weidegang een mooi moment is, ervaren veehouders in deze tijd ook de nodige uitdagingen. Door het afschaffen van de derogatie moeten sommige melkveehouders hun bedrijfsvoering aanpassen. De overheid stelt strengere eisen aan de hoeveelheid dierlijke mest die mag worden gebruikt om de hectares land te bemesten, wat zorgt voor veel extra kosten en administratieve lasten en het voor veehouders ingewikkelder maakt om de balans in hun bedrijfsvoering te behouden als ook de juiste kwaliteit gras te laten groeien.

De eerste weidegang is niet alleen een mooi moment voor de koeien, ook voor de veehouders zelf. Gerrit Wermink kijkt er elk jaar weer naar uit: “Het is een soort boerenfeestdag. Zo mooi om de koeien voor de eerste keer het land in te zien springen. Dat enthousiasme geeft energie. Bij mij in Ommen is het meestal medio april dat het zover is, dat is natuurlijk sterk afhankelijk van het weer.”

Gerrit Wermink uit Ommen kijkt er elk jaar weer naar uit: “Het is een soort boerenfeestdag.”

 

 

 

 

 

 

 

Bij CONO Kaasmakers hechten we veel waarde aan weidegang. Het past binnen onze visie op diervriendelijke en duurzame melkveehouderij. Onze melkveehouders werken volgens het Caring Dairy-programma. Dit programma helpt veehouders om continue verbeteringen door te voeren op het gebied van biodiversiteit, bodemgezondheid en dierenwelzijn. Dankzij de inzet van onze veehouders genoten de koeien van CONO melkveehouders in 2024 gemiddeld 175 dagen 10 uur per dag van vers gras in de wei. Dit draagt niet alleen bij aan hun welzijn, ook aan de kwaliteit van onze melk.

Meer lezen over weidegang en Caring Dairy? Lees hier verder.