Bij CONO Kaasmakers geloven we dat de lekkerste kaas begint bij een gezonde bodem, blije koeien en een bloeiend ecosysteem. Samen met onze veehouders werken we elke dag aan een eerlijke balans tussen mens, dier en natuur. Lees hier hoe we duurzaam ondernemen in de wei.
weidegang 2024
weidegang per dag
van de veehouders doet aan weidegang
Weidegang
Al jaren zijn de leden van CONO actief op het gebied van weidegang. Dat dit een sprong voorwaarts was op het gebied van dierenwelzijn, duurzaamheid en kwaliteit van de melk blijkt uit het feit dat momenteel bijna elke zuivelverwerker in Nederland deze werkwijze heeft overgenomen. In 2024 liepen bij 97% van onze veehouders de koeien in de wei. Een percentage dat wederom ruim boven het landelijke gemiddelde ligt (77% in 2023). Onze koeien stonden gemiddeld 175 dagen per jaar, zo’n 10 uur per dag buiten.
Kruidenrijk grasland
Het kruidenrijke grasland waarop de koeien hier grazen speelt een belangrijke rol in de hoge kwaliteit van de melk. Daarbij is dit goed voor de biodiversiteit.
Vogelbescherming
Met uitgesteld maaibeheer redden onze veehouders een grote variëteit aan broedende en pasgeboren weidevogels. Omdat gras langer blijft staan, kunnen kuikens veiliger opgroeien. Bovendien zijn er dan nog volop insecten voorhanden om de jongen te voeden. Het maaien, eventueel met een luid waarschuwingssignaal, gebeurt vervolgens van binnen naar buiten zodat de kuikens tijd hebben om te vluchten.
Bodem in balans
Veehouder Sandra Oudshoorn werkt aan een gezonde bodem door natuurlijke processen te bevorderen en kunstmest te vermijden, wat leidt tot gezondere koeien, betere melk en meer biodiversiteit