In de kaasmakerij van CONO Kaasmakers draait alles om kwaliteit én duurzaamheid. Met energiezuinige processen, hernieuwbare energie en minimalisatie van afval werken we aan een productie die goed is voor zowel mens als milieu. Zo maken we de lekkerste kaas met respect voor onze planeet.
Gasbesparing
Proceswater bespaard
Reductie door hergebruik van water
Gas
Bij CONO hebben we dankzij slimme technologieën al 304.400 m³ gas bespaard en werken we verder aam elektrificeren om van het gas af te komen.
Water
Ons afvalwater voedt de bacteriën tijdens de zuivering en bevordert zo het zuiveringsproces. Dit levert de kaasmakerij 12,5% CO₂-eq reductie op. Een win-win situatie voor beide partijen.
Energie
“Geen verspilling van energie, maar ook niet van melk en andere grondstoffen. Gewoon in één keer goed.” Het doel is elk jaar 2% minder energie verbruiken voor de productie van dezelfde hoeveelheid kaas.
Duurzame kaasmakerij
Om kaas te maken, is nu eenmaal warmte nodig. De warmte die de kaasmakerij gebruikt, wordt zoveel mogelijk hergebruikt.
“We zijn constant bezig om de warmte die we overhouden in het proces een nieuwe bestemming te geven. Alle warmte die overblijft, slaan we op in een grote tank. Op het moment dat een koude stroom verwarmd moet worden, gebruiken we eerst de restwarmte uit de tank. Met de ‘gratis’ warmte van onze reststromen verwarmen we weer andere stromen.” Wei is zo’n reststroom van de kaasmakerij.
CO2 compensatie
Voor het maken van kaas maken wij gebruik van de nieuwste en meest zuinige apparatuur en gaan wij zo efficiënt mogelijk om met het gebruik van warmte, koude en water. Verder zijn er tal van slimme technieken toegepast waarmee we jaarlijks minstens 2% energie en water willen besparen. Dankzij al deze grote en kleine maatregelen heeft Anthesis (Climate Neutral Group) ons in 2020 al het certificaat voor een klimaatneutrale organisatie toegekend.
Om de laatste nu nog onvermijdbare CO2-uitstoot te neutraliseren, zet CONO Kaasmakers CO2-compensatie in. Dat gebeurt via duurzame klimaatprojecten elders op de wereld.