De melkveehouders van CONO Kaasmakers zijn ook dit jaar kampioenen in weidegang. In 2020 voldeed bij CONO ruim 96% van de melkveebedrijven aan de weidegang norm, terwijl landelijk 83,7% van alle Nederlandse melkveehouders de koeien naar buiten deed. In 2020 graasden de koeien bij CONO gemiddeld 185 dagen van gemiddeld 10 uur in de wei. Hierdoor leveren de CONO-melkveehouders weer een extra bijdrage aan de reductie van stikstof.
Extreem weer
De afgelopen jaren typeerden zich met droge en warme zomers. CONO-koeien staan zoveel mogelijk buiten mits het weer het toelaat. Zo wordt hittestress zoveel mogelijk vermeden. Door bijvoorbeeld ’s nachts te weiden, het land te beregenen en door het verse gras goed te rantsoeneren weten de melkveehouders de weidegang toch in de benen te houden.
Jong geleerd is oud gedaan
Ook het jongvee wordt door CONO-melkveehouders actief geweid. Door ze op jonge leeftijd te weiden krijgen ze alvast de smaak te pakken. Dat komt goed uit wanneer ze na een paar jaar volwaardige melkkoe worden. Daarom laat het merendeel van de CONO melkveehouders ook het jongvee in de wei grazen. Want jong geleerd, is oud gedaan.
Weidegang in het DNA van CONO melkveehouders
Al jaren zijn de leden van CONO actief op het gebied van weidegang. De coöperatie ondersteunt dit sinds 2002 met een premie. Dat dit een kwalitatieve sprong voorwaarts was op het gebied van dierenwelzijn, duurzaamheid en kwaliteit van de melk blijkt uit het feit dat momenteel bijna elke zuivelverwerker in Nederland deze werkwijze heeft overgenomen en ook een dergelijke premie aanbiedt. Voor de coöperatie blijft weidegang speerpunt, om zo van de beste kwaliteit melk de lekkerste kaas en room voor Ben&Jerry’s te kunnen blijven maken van 100% weidemelk. Nu en in de toekomst.