Op de boerderij

Bij CONO Kaasmakers werken veehouders actief aan duurzaam ondernemen op hun boerderijen. Via het Caring Dairy-programma waarin onze veehouders workshops volgen. Samen zetten we stappen naar een toekomstbestendige en milieuvriendelijke melkveehouderij.

400

Melkveehouders

30 %

van de CONO-veehouders wekt zelf groene energie op

2002

Caring Dairy is het langstlopende duurzaamheidsprogramma

Caring Dairy

Sinds 2008

In 2008 is het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy opgezet samen met de ijsmakers van Ben & Jerry’s. Het is gericht op het continu verduurzamen van de hele keten van koe tot kaas. Caring Dairy is inmiddels het langstlopende duurzaamheidsprogramma voor de melkveehouderij.

Groene stroom

CONO Kaasmakers is de meest duurzame kaasmakerij van Nederland. Bijna 30% van onze 440 leden veehouders wekt zelf groene stroom op, via zonnepanelen en windmolens. Dit wordt ook gebruikt om kaas van te maken.

Footprint op de boerderij halveren

Sinds 2015

Het melkveebedrijf van Marcel en Henrike wil met een pilot, door onder andere voergebruik en andere investeringen hun footprint in 10 jaar tijd te halveren.

In 2023 had het bedrijf al de laagste footprint van de pilotgroep: 74,2 kilogram CO2-eq per 100kg RMO melk.

CONO Stal

De CONO stal is een van de meest duurzame stallen. Met de mono-mestvergister wordt zowel stroom en warmte gegenereerd. Ook wordt het methaan gebruikt en komt het niet in de lucht terecht.

Pilot krachtvoer en bijproducten

Door mee te doen aan de pilot ‘Krachtvoer en bijproducten’, zijn bij onze veehouders 8,2% minder broeikasgassen uitgestoten. De koeien hebben door dit aangepaste voer, ca. 4kg krachtvoer minder nodig.

Bijenlint

Met het project ‘Beemster in bloei’ werken veehouders, CONO en andere partners samen om de biodiversiteit door middel van een bloeiend bijenlint te verhogen. Er is afgelopen jaar maar liefst 53.000 m2 bijenlint ingezaaid.

Zwaluwen in de stal

De boerenzwaluw is een bedreigde diersoort, bij veehouder Pieter Jan Groot zijn ze veilig. Ieder jaar broeden daar zo’n twintig paren boerenzwaluwen in de schuren. Als tegenprestatie verlossen ze koeien van veel vliegen en jagen opdringerige spreeuwen weg.

Hoe komt de melk van de boerderij bij de kaasmakerij? Bekijk de ketenstap melktransport.