CONO Kaasmakers heeft de ambitie om samen te gaan voor positief voor toekomstige generaties. Daar is samenwerking in de keten voor nodig. Verduurzaming in de hele kaasketen vraagt om ontwikkelingen in elke stap van koeienbek tot winkelrek. Dus ook op het gebied van verpakken. CONO onderzoekt voortdurend hoe kaasverpakkingen duurzamer kunnen worden. Als het gaat om het gebruik van duurzaam materiaal en het verminderen van afval, heeft CONO een eerste oplage duurzaam kaaspapier laten maken.
Duurzaam kaaspapier
We kijken kritisch naar het proces van rijpen en verpakken. Vers afgesneden kaas zoals deze verkocht wordt in kaasspeciaalzaken, de markt of bij onze boerderijwinkels, kan goed bewaard blijven door het gebruik van kaaspapier. Het duurzame kaaspapier is een samenstelling van volledig chloorvrij, gebleekte cellulosevezels. Het papier heeft geen plastic folie maar een wateroplosbare sealcoating die bij het verpulpen wordt gezuiverd en gefilterd. Daarmee is het kaaspapier 100% recyclebaar en mag bij het papier worden weggegooid. Traditioneel kaaspapier is een combinatie tussen papier en plastic, waardoor dit bij het restafval moet worden weggegooid.
Het papier is bedoeld voor stukken kaas die vers worden afgesneden. Het materiaal is nog niet geschikt voor de plakken op de zelfbedieningsafdeling van de supermarkt. Maar ook met die verpakkingen is al het nodige gebeurd. De velletjes tussen de plakjes kaas zijn al verdwenen waar dat kan, het sluitzegel is kleiner geworden, maar grote stappen zijn de verpakking zelf en het treetje waar de kaas op ligt. Wekelijks test CONO samen met afnemers alternatieven voor deze verpakkingen. Waarbij er natuurlijk nooit concessies worden gedaan aan de kwaliteit van onze kaas.
Gebruik van kaaspapier
Kaas wordt van het mes gesneden en verpakt met een stuk kaaspapier om de kaas vetvrij te bewaren. Kaaspapier laat de kaas ademen waardoor het langer houdbaar blijft. Het duurzame papier wordt gebruikt bij ’t Kaas Lokaal in Delft. Met de ontwikkeling van dit duurzame kaaspapier maakt CONO weer een stap in haar duurzaamheidsambitie voor toekomstige generaties.