Duurzame verhalen uit onze kaasmakerij: gas

In de kaasmakerij van CONO Kaasmakers gebruiken we duurzame technieken om onze kaas te maken. In dit proces is het onvermijdelijk om gas, stroom en water te gebruiken. Daarom proberen we hier zo slim, verantwoord en efficiënt mee om te gaan. Zo hebben we dankzij efficiënt watermanagement, veel water bespaard.

Grootverbruikers aanpakken

Daarnaast hebben we binnen onze kaasmakerij en dan voornamelijk de poedermakerij te maken met gasverbruik. Uit (intern) onderzoek is gebleken dat er in peiljaar 2020 twee grootverbruikers waren: de brander voor de poedermakerij (26,5%) en de stoomketel (73,5%). Waarbij we ons in eerste instantie voornamelijk op gasreductie in de stoomketel hebben gericht.

De eerste stap naar reductie

Mark Boot is procestechnoloog bij CONO en heeft onder andere eerst in kaart gebracht welke processtappen stoom nodig hebben. Is elke stap nuttig of kunnen we deze weglaten? Zijn er stappen waar stoom (dus warmte, dus energie) onnodig kwijtraken? Een aantal zaken konden direct opgelost worden, zoals onnodig hoge temperaturen in het proces verlagen. De tweede stap was het beoordelen hóe de stoom werd gebruikt en hoe we dit beter konden inzetten. Dit bleek onder andere het beter verdelen van processen opstarten te zijn. Door regelmatig processen op verschillende afdelingen tegelijk te starten, ontstond een grote piek in de vraag naar stoom.

Mark Boot- duurzame verhalen uit de kaasmakerij

“Het is vergelijkbaar met autorijden: bij continu flink optrekken en hard remmen, verbruik je veel meer benzine dan op cruise control rijden of gebruik te maken van het rollend vermogen. Zo ook bij ons stoomverbruik. Door de pieken niet óp elkaar maar naast elkaar te plaatsen, kregen we een constanter systeem dat meer op rijden op cruise control lijkt.” – Mark Boot

304.400 m³ gas bespaard

Met deze stappen hebben we al snel 73.100 m³ aan gas kunnen besparen, wat gelijk staat aan het gas jaarverbruik van 49 huishoudens. Eind 2022 konden we daardoor zonder problemen draaien met maar één stoomketel. Met het project “warmteverlies reduceren” in 2023, hebben we de mogelijkheid om de restwarmte die vrijkomt bij het opwarmen van water naar stoom af te vangen. Boot geeft aan: “Een zeer winstgevend project, eind 2023 liep de besparing op naar maar liefst 304.400 m³ aan gas, oftewel 254 huishoudens.”

Als CONO zijn we zijn goed op weg. De productie neemt elk jaar toe, dus de toename in de stoomvraag in ons proces dus ook. Toch hebben we een grotere reductie van het gasverbruik weten te behalen. Weer een mooie stap in onze klimaatambitie.

Klimaatambitie CONO
CONO Kaasmakers heeft de ambitie om samen te gaan voor positief voor toekomstige generaties. Daar is samenwerking in de keten voor nodig. In het proces van kaas maken wil CONO met haar partners 75% CO₂-eq. reduceren, om zo de footprint van kaas te verkleinen.