Op de boerderij
We zijn altijd bezig om onze CO2-uitstoot te verminderen. Onze melkveehouders werken al jaren met het Caring Dairy programma, waarin ze hun vakmanschap inzetten ten behoeve van dierwelzijn en duurzaamheid. Veel veehouders hebben bijvoorbeeld zonnepanelen op de daken van hun stallen gelegd en een emissiearme vloer in de stal. Inmiddels komt 50% van de stroom voor onze kaasmakerij bij onze eigen leden vandaan. We gaan natuurlijk voor 100%.
We draaien aan veel knoppen tegelijk. Steeds iets minder kunstmest, steeds iets minder krachtvoer, steeds meer eigen geteeld eiwit en aangevuld met voer uit de regio zoals bierbostel. Zo gaat de footprint langzaam (en duurzaam) naar beneden. Verder onderzoeken we in reductiepilots de mogelijkheden van onder andere kringlooplandbouw en carbon farming, dat gaat over CO2 vastleggen in de grond en bomen.
Ieder melkveebedrijf is anders. In 2022 hebben circa 100 CONO-veehouders klimaatadvies op maat gekregen. Deze veehouders weten aan welke knoppen ze kunnen draaien om hun broeikasgasemissie te verlagen. Bijvoorbeeld door minder kunstmest en minder krachtvoer. Zo snijdt het mes aan twee kanten: een kostenbesparing en lagere footprint.
Onderstaande grafieken laten zien hoe de CO2-eq per kilo melk over de jaren een daling heeft ingezet en steeds meer melkveehouders eigen, duurzame, energie opwekken uit bijvoorbeeld zon, wind en mest.
De zuivelketens van Unilever met Ben & Jerry’s en CONO kaasmakers en Nestlé met Vreugdenhil Dairy Foods werken elk met hun eigen programma aan een ambitieus doel: verlaging van de…
Lees verderIn sommige dingen lijken koeien erg op mensen. Zo is het voor een koe net als voor ons gezonder om onbewerkt voedsel te eten. Veel verse groente dus. Daarom doen…
Lees verderSandra Oudshoorn uit Westbeemster wilde nu eens écht werk maken van een gezonde bodem. Want daarop grazen de koeien en groeit het gras, mais en ander voer. Hoe beter de…
Lees verderBerto Klaver uit Zuidermeer heeft wel een heel menselijke kijk op hoe hij omgaat met zijn vee. “Ik ga mezelf na: als je hard moet werken, ben je eerder versleten….
Lees verderDuurzame veehouderij dankzij ‘ouderwets’ boeren De lekkerste melk zit vol eiwit en is heerlijk smeuïg door een tikkeltje hoger gehalte aan vet. Die optimale balans is vaak ook de meest…
Lees verderOp het bedrijf van CONO melkveehouder Marco Visser in De Rijp is met een strooidemo de pilot ‘klei in veengrond’ gestart. De pilot heeft als doel heeft om afbraak van…
Lees verderVeehouder Sjoerd boert met een mestvergister Mest en gier, nette woorden voor koeienpoep en -plas, maken samen het schadelijke gas ammoniak. Daar heeft boer Sjoerd van der Helm uit Zuidschermer…
Lees verderBoer Dick Ubbels kiest voor groenbeheer zonder stokjes maar mét kruiden op het grasland Veehouders houden van hun koeien en het buitenleven. Logisch dat zij ook oog hebben voor natuurbeheer…
Lees verderCONO Kaasmakers en Ben & Jerry’s werken samen in pilotproject ‘Mootopia’. Dit project, dat start op vijftien melkveebedrijven in Nederland en Amerika, moet de uitstoot van CO2 op melkveebedrijven tegen…
Lees verder